"Четем, за да знаем, че не сме сами" К. С. Луис.

АВТОРИ

+ АКСЕЛ ХАКЕ
Oren

АКСЕЛ ХАКЕ – (р. 1956), германски писател, автор на бестселъри като „Малкият крал Декември”, „Кратък наръчник по възпитание на деца” (и двата продадени в тираж над 1 милион) и „Мечето на име Неделя”, преведено на шестнайсет езика.

+ ГАВРИИЛ ТРОЕПОЛСКИ
Oren

Гавриил Троеполски (1905-1995), руски писател. Син на свещенослужител, завършва агрономство, през 1954 г. се посвещава изцяло на книгите. Най-известната му творба – „Белият Бим, черното ухо” (1971), му носи световна известност и е преведена на много езици. През 1976 г. по книгата е застен филм с Вячеслав Тихонов в главната роля, който е номиниран за „Оскар”.

+ ДЖОН УИЛЯМС
Oren

Джон Уилямс (1922-1994) днес е преоткриван в цял свят като американски писател с уникални потресаващи книги. Автор е на четири романа: „Нищо освен нощ” (1948), „Бъчърс Кросинг” (1960), „Стоунър” (1965) и „Август” (1972).

+ ЕДИТ ПИАФ
PIaf

ЕДИТ ПИАФ (1915-1963), известна певица, една от най-ярките представителки на френския шансон, смятана за символ на Франция.

+ ЛЕВ ТОЛСТОЙ 
Leo

ЛЕВ ТОЛСТОЙ  (1828-1910), руски писател, автор главно на романи и разкази, в по-късната част от живота си — и на пиеси,есета и религиозни трактати. Трите му най-известни произведения, романите „Война и мир”, „Ана Каренина” и „Възкресение”, са смятани за  едни от най-значимите романи в историята и за връх на реалистичната. Самият Толстой е определян като най-великия романист в световната история.

+ МИХАЕЛ СОВА
Oren

МИХАЕЛ СОВА (р. 1945), германски художник, известен предимно със странните си, сюрреалистични илюстрации. Завършил е Берлинската художествена академия и от 1975 г. работи на свободна практика. Автор на илюстрациите на много книги, на календари, пощенски картички и обложки на музикални албуми.

+ ОНДРЖЕЙ СЕКОРА
Oren

(1899-1967) е чешки художник, илюстратор, писател, журналист и ентомолог. Известен е главно като автор на детски книжки. Прочува се с комиксите, издавани през 30-те и началото на 40-те години на ХХ в. Вдъхновява се от Уолт Дисни, Вилхелм Буш и Албер Дюбу. Творбите му искрят от хумор и носят белезите на ситуационната комедия.

+ ОРАСИО КИРОГА
ОРАСИО КИРОГА

ОРАСИО КИРОГА (1878-1937), уругвайски драматург, поет и белетрист. Автор на разкази и приказки за селвата – джунглата в Латинска Америка, - в които прибягва до свръхестественото и необичайното, за да покаже борбата за оцеляване на човека и животните. Влиянието му се долавя в магическия реализъм на Габриел Гарсия Маркес и в постмодернистичния сюрреализъм на Хулио Кортасар.

+ ПЬОТР БАГИН
ПЬОТР БАГИН

ПЬОТР БАГИН (р. 1938), известен руски художник. Завършва анимация, но с времето се посвещава на детските книги и е създал илюстрациите на над 100 издания. Носител е на редици награди, удостоен е и с почетен диплом на Международния съвет за детски книги (IBBY).

+ РАЙНЕР МАРИЯ РИЛКЕ
Oren

Райнер Мария Рилке (1875-1926) е австрийски писател, смятан от мнозина за един от най-лиричните поети, писали на немски и стихове, и подчертано поетична проза. Сред творбите му има един роман, няколко стихосбирки и няколко тома с кореспонденция, където той изгражда запомнящи се образи и набляга върху отчуждение във века на безверието, самотата и дълбоко вкоренената тревога. Благодарение на тези подчертано екзистенциалистки теми Рилке се утвърждава като преходна фигура между писателите традиционалисти и модернисти.

+ РОНИ ОРЕН
Oren

РОНИ ОРЕН е самобитен творец и международно признат аниматор. Бил е декан на Факултета по анимация към Художествената академия „Бецалел” в Тел Авив. Освен това е продуцент и режисьор на над 500 филми и телевизионни сериали, много от които са удостоени с международни награди и са излъчвани в над 80 държави, включително по Пи Би Ес, Ей Би Си, „Дисни Чанъл”, Би Би Си и Четвърти канал във Великобритания.